Чернодробна стеатоза вследствие на захарен диабетЧернодробната стеатоза е обменно нарушение, което води до увеличение на черния дроб. Нормално наличието на мастна тъкан в черния дроб съставлява 5-6 процента от общата му маса. За чернодробна стеатоза /мастен черен дроб/ е прието да се говори, когато масата на мастите възлиза на 25-30 процента от масата на жлезата. До такова заболяване може да се стигне вследствие на захарен диабет.
Ново проучване е публикувано в списание “Cell Metabolism” . То показва, че повечето натрупана мастна тъкан около черния дроб всъщност изгаря повече мазнини, не по-малко, както се е считало досега.
Задачата на учените е да разберат какво се случва при пациенти с чернодробна стеатоза. Разбирайки какво води до появата и прогресирането на болестта, специалистите се надяват да успеят да създадат нови успешни терапии. В това проучване специалистите ползвали специален метод, който им позволил да проследят работата на черния дроб на хора съответно с ниски и високи нива на триглицериди. Резултатът бил, че при пациенти с чернодробна стеатоза липидите се усвояват с до 50% по-бързо и се произвежда глюкоза 30% по-бързо сравнено с пациенти със здрав черен дроб. Пред учените стои задачата да разберат как метаболизмът влияе на чернодробната стеатоза. Трудно е да се изкаже компетентно мнение без провеждане на чернодробна биопсия.
Много проучвания върху хора с инсулинова резистентност се фокусират върху скелетната мускулатура. Те показват, че митохондриите, които дават енергия на организма, работят по-бавно при наличие на метаболитен синдром, включително инсулинова резистентност и стеатоза на черния дроб. Според двама от водещите автори на проучването Джефри Браунинг и Шон Бърджис мускулите не могат да дадат пълна информация за това какво се случва в органите при метаболитно заболяване. Нужен е и друг показател. Скелетните мускули дават информация само когато работят, но не и когато са в покой. За разлика от тях черният дроб винаги работи. Той усвоява мазнини и произвежда глюкоза и кетонни тела, които са гориво за организма.
Според Браунинг евентуални терапии трябва да включват витамин Е, който е силен антиоксидант, с цел предпазване на черния дроб.
Откритията сочат, че специалистите трябва да преосмислят как инсулиновата резистентност се отразява на функцията на митохондриите в организма, защото скелетните мускули са много по-различи от черния дроб.

 

 

 

 

 

 

 

 

Диана Иванова
medicalnews@diabetnews.bg
Diabetnews.bg 2012
Източник : www.medicalnewstoday.com

 

 

Публикациите в този сайт не са предназначени за диагностика, лечение, предотвратяване на диабет или друго заболяване.Материалите са предназначени за информационни цели и не заменят или отменят съветите, предоставени от вашия лекар или друг медиценски специалист.Вие не трябва да използвате информацията,съдържаща се тук, за диагностика или лечение на здравен проблем или заболяване, също и предписване на лекарства.

Copyright © 2012 ”Sparkling Development Group” ltd. всички права запазени


« Назад към всички публикации